RICERCA FINALIZZATA GR-2021-12375051
CYANOTOXINS IN FRESHWATER AND MARINE ECOSYSTEMS: TOXINS' IDENTIFICATION, BIOLOGICAL EFFECTS, TROPHIC TRANSFER AND RISK FOR THE HUMAN HEALTH (CYANOBIO)
The presence of toxic cyanobacteria and cyanotoxins in inland waters used for water supply, fishing, aquaculture and animal watering represents an emerging health problem causing great concerns for the environment, human health, tourism and fishing industry, involving not only confined inland waters but also marine coastal areas. This project aims to elucidate toxicological impact of cyanotoxins, through a multidisciplinary approach including:
- implementation and validation of chemical and biochemical methods of analysis enabling to elucidate the complex toxin profiles and their application to assess the cyanotoxins levels;
- identification of toxic cyanobacteria species, study of their accumulation in abiotic and biotic field matrices, trophic transfer to both freshwater and marine organisms with a special attention to those used for human consumption;
- eco-toxicological studies of early warning effects (biomarkers) induced by cyanobacteria and/or cyanotoxins.
La presenza di cianobatteri tossici e cianotossine nelle acque interne utilizzate per l’approvvigionamento idrico, la pesca, l’acquacultura e l’abbeveraggio degli animali rappresenta un problema sanitario emergente che desta grandi preoccupazioni per l’ambiente, la salute umana, il turismo e l’industria della pesca, coinvolgendo non solo le acque interne ma anche le aree marine costiere. Questo progetto mira a chiarire l’impatto tossicologico delle cianotossine, avvalendosi di un approccio multidisciplinare che comprende:
- l’implementazione e la validazione di metodi di analisi chimici e biochimici, che consentano di studiare i complessi profili tossici ed i livelli di cianotossine;
- l’identificazione delle possibili specie tossiche prodotte da cianobatteri, lo studio del loro accumulo in matrici di campo abiotiche e biotiche, il trasferimento trofico sia agli organismi d’acqua dolce che marini con particolare attenzione a quelli utilizzati per il consumo umano;
- studi eco-tossicologici in grado di identificare degli effetti di preallarme (biomarkers) indotti da cianobatteri e/o cianotossine.